Tips voor . . . iedereen!
"Dit is een 3D-model van de echte wereld, gebaseerd op satellietbeelden in combinatie met kaarten, routebeschrijvingen naar restaurants, hotels, amusement, bedrijven en meer. U kunt direct vanuit de ruimte inzoomen tot straatniveau en vervolgens alles panoramisch weergeven." (bron: Google)
Inmiddels kunnen we, bijvoorbeeld via Wikipedia, ook andere kaarten raadplegen, maar soms beginnen wij onze zoektocht toch liever met de kaart als uitgangspunt, als een soort virtuele reis. In dat geval biedt Google Earth nog steeds de grootste verzameling geo- en locatie-informatie. Een zoekopdracht in Google als deze
type:kmz hunebeddentoont hoeveel informatie inmiddels voor iedereen beschikbaar is!
(.kmz is de extensie van earthbrowser-bestanden, gebaseerd op de OGC-KML standaard)
Versies
(Alle versies zijn te downloaden via https://www.google.com/earth/versions/)
1) (gratis programma) Google Earth Pro for desktop: beschikbaar voor pc, Mac of Linux
2) Google Earth in je webbrowser ('op het internet'):
- Chrome webbrowser;
- Voor andere webbrowsers die gebasseerd zijn op Chromium is er een Webassembly (beta) versie. Jammer voor Safari gebruikers, want die is gebaseerd op Webkit. Maar zij kunnen natuurlijk altijd Chrome installeren.
3) Google Earth op je mobiel (phone of tablet):
Beschikbaar voor Android en iOS
De verschillen
Google Earth en Google Maps gaan steeds meer op elkaar lijken:
- bediening: Google Maps is nu ook 3D, die bekeken kan worden door beeld te tilten en roteren met Ctrl+muisslepen (in webbrowser op desktop PC en laptop) of twee-vinger verticale swipe (op smartphone of tab-PC, Android of iPhone).
- beeldmateriaal: Ook Google Maps laat 3D modellen van steden zien en sataliet- en luchtfoto's worden tegenwoordig tegelijk met die in Google Earth geupdated.
- beide bieden deeplinks, welke de viewer automatisch op een specifieke locatie kunnen richten (in 3D).
Maar er blijven nog steeds verschillen:
- Google Maps biedt minder kaartlagen dan Google Earth en ze kunnen in minder mate aan/uitgezet worden of gemanipuleerd. Opvallend is dat in Google Maps de laag 'Plaatsen' niet kan worden uitgeschakeld.
- Google Maps is geen KML editor (zoals Google Earth, zie verder).
- Google Earth heeft een minder uitgebreide routeplanner.
- De notatie van de deeplinks verschilt.
'Google Earth for web and apps' en 'Google Earth Pro for Desktop'
Met webbrowser Chrome (of in de nieuwe Android- of iOS app) kunt u op http://g.co/earth (via het stuurwiel-icoontje in de zijbalk) schitterende zogenaamde "Voyager tours" bekijken van officiële contentpartners van Google. Alle zeer de moeite waard en je hoeft dus verder niks meer te installeren!
Bij Google bekende locaties worden getoond in zogenaamde "knowledge cards". Deze kunnen gemakkelijk door uzelf worden opgeslagen als KML-bestanden ('Voeg toe aan project').
Sinds 21 nov 2019 heeft 'Google Earth for web' de ingebouwde KML-editor, 'Projecten'. (de app versies niet)
- In Projecten worden online opgeslagen projecten gerenderd en locale KML-bestanden opgeslagen.
- Als je inlogt, kun je projecten opslaan in Google Drive. Op deze manier kun je projecten overal openen en met anderen delen.
- KML-bestanden kun je maken zonder in te loggen (door éénmalig in de instellingen 'KML inschakelen' te activeren)
- De interface van de project editor (video) is heel anders dan 'My Places' in Google Maps. Zo werkt het: Zijbalk > Projecten > Project maken > new project > (popup) Inloggen
Jammer voor U en leuk voor ons: geoquizen (zoals onze 'Fruit, a fly-to quiz') kunnen niet met 'Projects' worden gemaakt. Maar wel worden bekeken in de laatste versie van 'Google Earth for web and apps'.
En nog steeds kunnen ook niet alle bestaande OGC-KML-producties worden weergegeven. Wel in gratis desktop programma 'Google Earth Pro').
Vragen? Assistentie nodig? Neem dan contact met ons op!
De volgende tips betreffen het (gratis) zelfstandige programma 'Google Earth Pro for desktop' (dat nog steeds veel meer mogelijkheden biedt!).
Voor hulp met de webversie verwijzen wij u graag naar Google Help
.
-
Startlocatie instellen
Laat Google Earth bij opstarten voortaan automatisch naar uw eigen buurt vliegen. Navigeer hiertoe eerste naar uw eigen straat (op
de site van Google en in de instructie video hieronder wordt uitgelegd hoe dat moet) en kies daarna optie ‘Dit instellen als mijn startlocatie’ in menu 'Weergave'.In de zijbalk, onder Lagen vindt u steeds meer Nederlandse locatie informatie (winkels, uitgaansgelegenheden, sportaccomodaties etc.). U kunt de lagen naar keuze aan- of uitschakelen. Verderop, onder 'kaartlagen', leest u hoe dit precies in zijn werking gaat.
-
Navigeren
Op
de site van Google en in de instructie video's hieronder wordt uitgelegd hoe u de satellietfoto's en driedimensinale modellen goed kunt bekijken ('navigeren'). Met ingang van versie 4.3 (april 2008) is het ‘navigatiegereedschap’ ingrijpend gewijzigd. Bekijk de video onderaan deze pagina. Hier vindt u een leuke oefening (Google Earth 5 en latere versies). -
Kaartlagen
Wanneer u het navigeren onder de knie heeft, opent het programma een ware schatkamer aan informatie, in de vorm van foto's, plattegronden, drie-dimensionale gebouwen en animaties, maar hoe krijgt u die op uw scherm?
Wanneer u Google Earth installeert, heeft Google al een paar 'plaatsmarkeringen' voor u opgeslagen onder 'Plaatsen'. Wanneer u erop dubbelclickt 'vliegt' Google automatisch naar de gemarkeerde plaats toe. Nieuwe plaatsmarkeringen krijgt u echter pas in beeld wanneer u links onderaan uw scherm tenminste één van de zogenaamde "Lagen" aankruist en voldoende in- of uitzoomt (wanneer u linksonder geen 'lagen' ziet, dan kunt u deze zichtbaar maken door in het menu 'weergave', bovenaan het scherm, te clicken op 'zijbalk'). Tokkelen op de pijltjes in de zijbalk zet de drie onderdelen hiervan (Zoeken, Plaatsen en Lagen) aan of uit.
Click nu onder 'Lagen' op het plusje voor 'primaire database', dan verschijnen alle beschikbare informatielagen. Door aan- (of ont)vinken zet u deze aan (of uit). Onze favorieten, naast de vaste kern van 'Grenzen en labels/bewoonde gebieden' (plaatsnamen) en 'wegen' (de wegenkaart), zijn 'Foto's/panoramio' met (vakantiefoto's van iedereen), 'Galerij' (presentaties van 'content partners' van Google) en 'Galerij/Google Earth-community' (een ware schatkamer, met bijdragen van duizenden leden van over de hele wereld).
Tip: Zet niet te veel lagen tegelijk aan, want dan wordt het al gauw erg onoverzichtelijk.
Tip: In de menubalk direct boven het zogenaamde "viewer" paneel kunt u historisch fotomateriaal bekijken; goed om te weten want het programma toont (om technische redenen) niet altijd de meest recente foto's!
-
Plaatsmarkeringen downloaden
Linksclicken op een icoontje op de kaart dat uw aandacht trekt, opent een fraaie tekstballon ('baloon') met tekst, plaatjes en/of de mogelijkheid door te clicken naar een website. In de pop-up vensters van de laag 'Galerij > Google Earth Community' kunt u doorclicken naar de website, waar u de gehele presentatie kunt downloaden. Door uzelf van het web gedownloade lagen worden (automatisch geopend) en tijdelijk opgeslagen onder 'tijdelijke plaatsen' in de zijbalk.
Bovenaan de Lagen is in de zijbalk tevens een grote button "Google Earth Galerij" toegevoegd (Google Earth 4.2 en latere versies), die linkt naar Google's website, met nóg meer gerubriceerde presentaties. Verwart u deze s.v.p. niet met bovengenoemde galerij laag; het gaat om andere bronnen.
Via maps.google.com kan helaas slechts een zeer beperkte serie lagen worden bekeken.
-
Bewaren
Een leuke of interessante plaatsmarkering kunt u bewaren door met rechts te clicken op de naam van de plaatsmarkering en te kiezen voor 'Opslaan in Mijn plaatsen'. Doet u dit niet, dan zal bij afsluiten van het programma worden gevraagd of u de tijdelijke plaatsen alsnog wilt bewaren. Op de achtergrond maakt het programma ook automatisch backups om uw hele verzameling 'Mijn plaatsen' (uw persoonlijke wereldkaart) verder veilig te stellen. Het bestand 'myplaces' wordt ongemerkt op uw computer opgeslagen als .kml bestand (webstandaard).
De bewaarde plaatsmarkeringen kunt u later op elk gewenst tijdstip aan- (of uit)zetten door aan- (of ont)vinken van het vakje dat voor de naam staat.
- Ordenen
Met de plusjes in de zijbalk kunt u plaatsmarkeringen 'dichtklappen', zodat ze minder ruimte innemen. Tip: maak wanneer u erg veel plaatsmarkeringen heeft apparte mapjes in de folder 'Mijn plaatsen' (rechtermuisclick > 'toevoegen > 'map', zoals u gewend bent in Windows Verkenner). Bijvoorbeeld een appart mapje voor een vakantie, die u met Google Earth voorbereidt of voor informatie over uw woonplaats.- Delen
Rechtsclicken op de naam van een plaatsmarkering toont de optie 'E-mail'. Met nog eens twee clicken stuurt u, met uw eigen e-mailprogramma, een plaatsmarkering als bijlage naar iemand anders. Plaatsmarkeringen zijn dus een soort 'favorieten', die je gemakkelijk kunt delen met anderen. In de email zet Google er de fraaie tekst bovenaan dit scherm bij, zodat duidelijk is waar het om gaat.
- Instructie videos
Instructie filmpje "Navigeren met Google Earth Desktop" (engels)Tijdens onze workshops oefenen deelnemers aan de hand van praktijkopdrachten. Wanneer u contact met ons opneemt, zullen we graag uw specifieke kennisbehoefte bespreken.
- Ordenen