Sla het hoofdmenu over

Google Earth

Google Earth is de meest populaire '3D Earthbrowser' en de bijbehorende 'markup language' KML is de officiële standaard op het gebied van visualisatie van locatie informatie in earthbrowsers. Met de web- en Androidversie kan geo-informatie worden verkend. De desktopversie is een volwaardig geografisch informatie systeem (GIS), waarmee ook nieuwe kaartlagen kunnen worden gemaakt.

Voordat Google Maps erbij kwam, omschreef Google het programma zo: "Met Google Earth wordt de wereld gestreamd via bedrade en draadloze netwerken, zodat gebruikers virtueel overal naartoe kunnen gaan en plaatsen kunnen bekijken in fotografisch detail. Een dergelijke kaart is nog niet eerder vertoond. Dit is een 3D-model van de echte wereld, gebaseerd op echte satellietbeelden in combinatie met kaarten, routebeschrijvingen naar restaurants, hotels, amusement, bedrijven en meer. U kunt direct vanuit de ruimte inzoomen tot straatniveau en vervolgens alles panoramisch weergeven of van plaats naar plaats, van stad naar stad en zelfs van land naar land gaan.". Ruim een decennium later spreekt Google, met wolkenloze luchten en fotorealistische 3D-steden, terecht van een simulacrum, een model op punten soms nog mooier dan de werkelijkheid.

Tegenwoordig wordt het programma op het web, naast Google Maps, vergezeld door 'Google Earth for Chrome' en zijn er ook een Android en iOS versie. Hierover leest u elders op deze website.

Met de kaarten van Google kan iedereen zijn eigen virtuele informatie landschap samenstellen, met alleen informatie die voor onszelf interessant (of van belang) is. Op het eerste gezicht lijkt dit niet meer dan de voortzetting van een trend die aan de gang is zolang Internet bestaat. Maar wanneer je, zoals Google, zoekt naar een 'simpel' ordeningsprincipe is een globe (van de aarde of van andere planeten) zo gek nog niet. Wist u dat maarliefst tachtig procent van alle informatie iets te maken heeft met een specifieke plek op aarde? Google kan het weten!

Onderstaande links activeren het programma Google Earth, wanneer dit op uw PC geïnstalleerd is. Dubbelclick in het programma op de naam, links naast de kaart in het 'Mijn Plaatsen' paneel.
(Let op! De nieuwe 'Google Earth for Chrome and android' ondersteunt nog niet alle uitgebreide presentatie mogelijkheden)

© 2006-2022 AOTP. Alle rechten voorbehouden.
privacy
AOTP, want de éne kaart is de andere niet!