Sla het hoofdmenu over

Google Earth for Chrome (web), Android en iOS (apps)

In april 2017 lanceerde Google "New Google Earth for Chrome and Android" en inmiddels is er ook een iOS versie.


schermafbeelding van Google Earth for Chrome

Sterke punten

  • Er hoeft geen plugin te worden geïnstalleerd. Gewoon surfen naar https://g.co/earth (met Chrome) of download de Android- of iOS app Hoe u vervolgens te werk gaat leest u in onze tips & tricks.
  • snellere en vloeiendere interactie;
  • 'Mijn Plaatsen' zonder inloggen;
  • delen via sociale media (en Google Drive);
Werk in uitvoering

Wat een beetje tegenvalt, is dat (nog?) niet alle mogelijkheden van de KML-standaard worden ondersteund en dat er ook (nog?) geen zogenaamde "API" is, die het mogelijk zou maken deze 3D-kaart in je eigen website te kunnen laten zien (zoals dat kon met de voorloper, Google Earth Plugin). Het bedrijf, dat inmiddels 'Alphabet' heet, heeft toegezegd ondersteuning voor andere functionaliteit in de KML-standaard te zullen uitbreiden. Er wordt nog niet gezegd welke of in welke volgorde, maar hiermee lijkt op dit vlak een spannende race te zijn ontstaan met Cesium, dat eerder dan Google succesvol webGL toepaste. Wij volgen dit nauwlettend.

Google zelf heeft hoge verwachtingen, want wil deze nieuwe webversie in de plaats stellen van de stopgezette (Google Earth Plugin en) fotodienst 'Panoramio' en verminderde functionaliteit van Google Maps, na verkoop van belangrijke delen aan Esri.

Niet onbelangrijk is dat na twee jaar radiostilte herhaald is dat het (volwaardige) programma 'Google Earth' blijft bestaan. Dus mocht u dit niet al lang hebben gedaan, dan is nu een uitstekend moment om alsnog (classic) Google Earth te installeren. Dit programma is nog steeds ongeëvenaard.


We ontdekten iets leuks!


'Google Earth for Chrome and Android' ondersteunt onze 'flyto quiz'-template! Hierboven zag u er al een plaatje van. Hiermee boekt Google serieus voortgang, want dit kon niet in de vorige webversie van Google Earth!

web only google earth download   web-only demo (Google earth kml-bestand, Voyager tour style)

basic google earth flyto quiz demo   basic demo (respecteert oude versies).

Hoe het werkt, leest u in onze tips & tricks.

We assisteren graag bij de realistatie van uw eerste 'Voyager tour' (zoals presentaties voor de nieuwe Google Earth worden genoemd).