Google Earth

Google Earth is de meest populaire '3D Earthbrowser' en de bijbehorende 'markup language' KML is de officiële standaard op het gebied van visualisatie van locatie informatie in earthbrowsers. Google Earth is een zogenaamd 'desktop GIS' (geografisch informatie systeem), waarmee geo-informatie kan worden gevisualiseerd, verkend en gemaakt.

Google zelf zegt het zo: "Met Google Earth wordt de wereld gestreamd via bedrade en draadloze netwerken, zodat gebruikers virtueel overal naartoe kunnen gaan en plaatsen kunnen bekijken in fotografisch detail. Een dergelijke kaart is nog niet eerder vertoond. Dit is een 3D-model van de echte wereld, gebaseerd op echte satellietbeelden in combinatie met kaarten, routebeschrijvingen naar restaurants, hotels, amusement, bedrijven en meer. U kunt direct vanuit de ruimte inzoomen tot straatniveau en vervolgens alles panoramisch weergeven of van plaats naar plaats, van stad naar stad en zelfs van land naar land gaan."

In de visie van Google richten we allemaal ons eigen virtuele informatie landschap in, met alleen die informatie die voor onszelf interessant (of van belang) is. Op het eerste gezicht lijkt dit niet meer dan de voortzetting van een trend die aan de gang is zolang Internet bestaat. Maar wanneer je, zoals Google, zoekt naar een 'simpel' ordeningsprincipe is een globe (van de aarde of van andere planeten) zo gek nog niet. Wist u dat maarliefst tachtig procent van alle informatie iets te maken heeft met een specifieke plek op aarde? Google kan het weten!

Onderstaande links activeren het programma Google Earth, wanneer dit op uw PC geïnstalleerd is.
(dubbelclick in het programma op de naam, links naast de kaart in het 'Mijn Plaatsen' paneel)